Top 50 al celor mai mari mine și zăcăminte de aur din lume. Pe ce loc se află aurul României. Estimările rezervelor de la Roșia Montană, Bucium și Certej

Publicat: 06/08/2012, 11:01
Actualizat: 29/07/2014, 17:57

Zăcămintele de aur din România figurează într-o top al celor mai mari mine și zăcăminte de metal scump din lume, publicat recent deNatural Resources Holdings.

Natural Resources Holdings a realizat un raport ce cuprinde un top 50 al minelor în producție și al zăcămintelor neexploatate și care avertizează cu privire la reducerea, în următorii ani, a rezervelor exploatabile de aur din lume.

Dintr-o listă inițială de 1.896 de companii, autorii raportului au identificat 212 entități – publice, private – care dețin 439 de zăcăminte de aur ce conțin fiecare peste un milion de uncii Troy (o uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame), se arată în raportul „Clasamentul minelor și depozitelor de aur 2012″, realizat de NRH Research.

„Scopul nostru este de a identifica zăcăminte neexploatate sau mine aflate în producție care dețin peste un milion de uncii Troy de resurse in-situ respectând standarde în domeniu, precum CIM NI 43-101, JORC sau SAMREC”, precizează autorii raportului.

Din cele 439 de mine și zăcăminte având fiecare peste un milion de uncii de aur, numai 189 sunt în producție și au ca proprietari companii cu o valoare de piață de peste 1,8 miliarde de dolari.

Sursa: NRH

Autorii raportului notează că Pebble (depozit de aur în SUA, Alaska), Reko (Pakistan), Donlin (SUA), KSM (Canada) și Roșia Montană (România), care reprezintă aproape 20% din depozitele de aur neexploatate cuprinse în raport, sunt „puțin probabil să devină mine pentru 10-30 de ani”.

Sursa: NRH

Pe primul loc în top 50 mondial al zăcămintelor neexploatate, după resursele in situ, se află depozitul Pebble, din SUA, Alaska, aflat în proprietatea Northern Dynasty/Anglo American și estimat la 107,3 milioane uncii. Pe poziția a doua se află depozitul KSM, din Canada, deținut de Seabridge Gold, și evaluat la 63,79 milioane de uncii, urmat de Natalka, un depozit situat în Rusia, estimat la 58,95 de milioane de uncii și aflat în proprietatea Polyus Gold.

Zăcământul de la Roșia Montană, al companiei Gabriel Resources, se situează pe locul 17 în top 50 mondial al zăcămintelor neexploatate, după resursele in situ, din punct de vedere al conținutului în uncii Troy, fiind evaluat la 18,5 milioane de uncii de aur.Un alt zăcământ din România, din Rovina (Hunedoara) – al Carpathian Gold, prin subsidiara sa Samax România – este estimat la 6,96 milioane uncii de aur și ocupă poziția 47 în clasament.

Roșia Montană Gold Corporation, care dezvoltă proiectul minier de la Roșia Montană, din Munții Apuseni, având costuri proiectate de un miliard de dolari, estimează că va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei, potrivit Ziarului Financiar. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

În topulcelor 439 de mine și zăcăminte (după resursele in situ), zăcământul de la Roșia Montană ocupă locul 38, iar cel de la Rovina, locul 104. Pe locul 184 se situează zăcământul de la Certej, al companiei El Dorado, evaluat la 3,83 milioane de uncii de aur.

Gabriel Resources mai deține și un alt zăcământ în România, la Bucium, evaluat de același raport la 1,8 milioane de uncii Troy, și care ocupă poziția 332 în clasamentul celor 439 de mine și zăcăminte.

Cine este NRH

Natural Resource Holdings se axează pe achiziția, dezvoltarea și deținerea de resurse naturale cu potențial pe termen lung. Din 2008, NRH a achiziționat șase depozite în America de Nord care conțin 1,58 milioane de uncii de aur, 60 de milioane de uncii de argint, 280 de milioane de tone de minereu de fier.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
În urmă cu 50 de ani, două surori au ieșit la o pizza și nu...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Toți proprietarii de mașini trebuie să declare la primărie. Este obligatoriu în România
Primești amendă pe loc și ai probleme mari cu vecinii. Regula pe care mulți proprietari...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu